• Myrskyryhmä
    • Tekijät
    • Meistä sanottua
    • Projektit/hankkeet
  • Koulutus ja työpajatoiminta
    • Liike elämään välipalat
    • Liike elämään hoivatyössä
    • Liike elämään työpajat
    • Residenssit
    • Kurssit ja luennot
  • Elokuvat
  • Teokset
    • Arkistossa
  • Kulttuurinen vanhustyö
  • Ellin blogi
  • Ota yhteyttä
  • Tue
    • Myrskynsilmä ry
  • In English
  Myrskyryhmä

​

Kuvauskammoinen tanssielokuvaan

31/7/2024

1 Comment

 
Miten kuvauskammoinen päätyi tanssielokuvaan?
Miten ihminen, jolle vanheneminen on vaikea asia, päätyi lyhytelokuvaan kypsään ikään ehtineistä naisista? Käsittämätöntä!

Toukokuun alussa sain ILMI Ö:n yhteisöteatteriryhmämme kautta mainoksen ”Esiintyjäksi elokuvaan?”. Kyse oli Myrskyryhmän Oodi iälle -lyhytelokuvasta, tanssielokuvasta. Ilmoituksessa kerrottiin, että 13.5. on koe-esiintyminen helsinkiläisessä tanssikoulussa. Taivas! Koe-esiintyminen! 
Uskaltaisinko ilmoittautua ja haluaisinko ylipäätään lähteä mukaan johonkin, jossa korostetaan ikää ja vanhenemista? Minähän kapinoin vanhenemista vastaan. Edellinen vuosi oli mullistanut elämäni. Olin saanut kokea niin paljon!

Houkuttelevaa ilmoituksessa oli se, että koreografia luodaan yhdessä esiintyjien kanssa. Rohkeaa oli se, että vähissä vaatteissa esiintyminen on elokuvan ydintä. Se olisi haaste! Ihmiselle, joka häpeää vartaloaan ja ikääntymistään. Ihmiselle, joka ei ole mielestään kuvauksellinen. Inhoan monia sanoja, joita käytetään ikääntyneistä ihmisistä. Ilmoituksessa kerrottiin, että on kyse kypsään ikään ehtineiden naisten kapinasta. Se kuulosti hyvältä. Kapina, se sopii minun ajatusmaailmaani.

Päätös lähteä mukaan tällaiseen projektiin oli rohkea. Houkuttelevaa oli se, että saisi työskennellä ammattilaisten kanssa ja kokea jotakin oikeaa, taidetta, jolla on tavoite ja yleisö, jotakin arvokasta.

Uteliaisuus kokea jotakin uutta ja erilaista voitti.
Ilmoittauduin koe-esiintymiseen ja sain kutsun siihen. Sitten - täysin yllättäen - myöhemmin toukokuussa tuli kutsu koekuvausten osaan kaksi. Mitä? Ei voi olla totta. Ensimmäisessä koe-esiintymisessä oli mielestäni niin monia, jotka sopisivat minua paremmin projektiin. No, hyvä! Menen! Ja sitten myöhemmin ihmeekseni sain kutsun elokuvaprojektiin! Se tuntui mahtavalta. Tunsin, että ohjaajat olivat nähneet minussa jotakin. Olin ylpeä itsestäni.

Harjoitukset alkoivat kesäkuun alkupuolella. Meitä on yhteensä viisi naista, jotka valittiin mukaan. Kesäkuun harjoitusten ja työpajojen aikana aloin tutustua heihin ja ohjaajiin ja hiukan myös ikääntyneisiin naisiin, jotka ovat ideoineet käsikirjoitusta. Meistä viidestä naisesta osalla on kokemusta tanssimisesta.

Minulla ei, mutta so what?
Arja
​
Kuva: Arja

Arja on valikoinut tanssielokuvaan avoimen haun, koe-esiintymisen eli castingin kautta. Hän kirjoittaa kokemuksistaan elokuvaprosessissa.
Lue lisää IloNovin blogista: https://ilonovi.com/blogi/kuhinaa-koe-esiintymisessa-ihanat-naiset-tanssisalissa/
Picture
1 Comment

Potretteja elämän äärellä - pullaa ja palautteita

4/7/2024

0 Comments

 
Jos ei aina pullaa, niin ainakin keksejä. Kahvista puhumattakaan.
Yhteisillä taukohetkillä on yhteisötaiteessa merkitystä. Potrettilaiset eli yhteisötanssiteoksessa 2024 esiintyvät kokoontuivat tanssisalissa vietetyn hetken päätteeksi ja harjoitusten pidentyessä myös tauoilla yhteen nauttimaan eväitä ja vaihtamaan kuulumisia. Vapaamuotoiset keskustelut poukkoilivat deittikokemuksista lonkkaleikkauksiin. Tauoilla on tehtävänsä ryhmäläisten tutustumisessa, ilmapiirin luomisessa ja ajatusten tuulettajana. Teosharjoituksiin kokoonnutaan tiettyä tarkoitusta varten,  taide, tässä tapauksessa tanssi tarjoaa syyn lähteä liikkeelle ja yhteisen kiinnostuksen kohteen. Vapaamuotoinen seurustelu vahvistaa läsnäolon henkilökohtaisuutta, se myös haastaa erilaisten näkökulmien ja mielipiteiden kuulemiseen. 

Prosessin tuloksena ja erilaisten muuttuvien tekijöiden yhtälönä syntynyt Potretteja elämän äärellä -teos kutsui katsojat teoksen kokijoiksi, palautteissa heijastuu teoksen syntytapa, prosessinomaisuus. Katsojat arvostivat esiintyjien monimuotoisuutta, tapaa liikkua ja yksilöllisyyttä. 

“Erityisen mielenkiintoista ja ansiokasta oli kuinka hyvin esiintyjien erilaiset karaktäärit ja liikkeiden volyymit kommunikoivat keskenään ja kuinka tarinalliset elementit nivoutuivat toisiinsa.”
“Jokainen esiintyjä osallistui omien kykyjensä ja oman persoonansa mukaisesti. Näytti siltä, että esiintyjät nauttivat tekemisestä.”


Teos synnytti kysymyksiä joihin mm. yleisökeskustelussa etsittiin vastauksia. Prosessia ja lopputulosta pyrittiin avaamaan myös käsiohjelmassa. Valokuvat, potretit ja niiden merkitys tai tausta herättivät kiinnostusta ja ne olivat jokaisen esityksen jälkeen tilassa vapaasti tutustuttavissa. Valokuvat liittyivät esiintyjien henkilöhistoriaan, ja niistä pystyi myös heidän kanssaan esityksen jälkeen keskustelemaan. Osalle katsojista teos tai sen tarkoitus ei avautunut, se koettiin liian pitkäksi, sekavaksi tai epätasaiseksi.
 “Musiikki oli ajatuksella valittua. Ajoittain hyvin liikettä tukevaa ja perusteltua, mutta ajoittain se alleviivasi turhan paljon esiintyjien olemusta, ja silloin kaipasin hiljaisuutta.”
Suosikkikohtauksiksi nousivat appelsiinien kanssa leikittelyt, käki ja pöllö, pysähtyneet potrettikuvat sekä esityksen päättänyt liikeiloittelu. 

Kysymykset liittyivät myös prosessiin, ryhmän muodostumiseen ja teoksen syntymiseen.
“Miten ryhmään pääsi mukaan? Millä kriteereillä esiintyjät valittiin? Esiintyjiä ei esitelty henkilöinä, ehkä halusivat olla anonyymejä? “
“Miten koreografia syntyi? Mikä oli esiintyjien rooli mikä väitöstutkijan?”

Ryhmään haettiin avoimella ilmoituksella syksyllä 2023. Prosessi käynnistyi koetanssilla, jonka luonne oli arvioinnin sijaan enemmän perehdyttävä, tilaisuudessa liikuttiin yhdessä, mutta keskusteltiin myös Myrskyryhmän työtavoista ja ryhmän toiminnan periaatteista. Olennaista oli tarjota osallistujille mahdollisimman selkeä kuva siitä, mihin ovat sitoutumassa ja mitä on odotettavissa. Kaikki ko. tilaisuuksissa mukana olleet pääsivät siis mukaan teosprosessiin, mutta osa jättäytyi prosessista matkan varrella henkilökohtaisista ja aikataulullisista syistä. Ydinryhmää täydennettiin keväällä 2024, jotta myös pienemmällä osallisuuden mahdollisuudella olevat henkilöt pääsivät mukaan. Haasteena yhteisötaiteessa on, että prosessi määrittää lopputulosta, yhdessä tekeminen ja päätöksenteko saatetaan kokea työlääksi. Taiteelle tyypillinen ei-tietämisen tila ja epävarmuus ovat jatkuvasti läsnä, eikä valmiita vastauksia ole. Luottamuksen rakentaminen vaatii aikaa. 

“Voisiko tällaista olla enemmän ja levittää osaksi normaaleja toimintoja.”
“Miten syksyn ryhmän pääsee?”

Teos ja esitys tarjosi kiteytyneen tuloksen melkein vuoden mittaisesta työskentelystä. Ilahduttavasti jatkoa toivottiin, jota Myrskyryhmä pystyy Helsingin kaupungin ikääntyneiden kulttuuritoiminnan tukemiseen suunnatulla rahoituksella 2024-2025 toteuttamaan. Kirjoittaessani tätä heinäkuussa 2024, ryhmä onkin jo täynnä. Potretteja elämän äärellä -teoksen kaltaiseen mittavaan prosessiin tämänhetkinen rahoitus ei kuitenkaan taivu. Kiitämmekin paitsi Aalto-yliopiston Teatterikorkeakoulua, Taikea, Vivicas vänner-säätiötä ja Helsingin kaupunkia taloudellisesta tuesta, myös esiintyjiä, katsojia ja kaikkia prosessia tukeneita! Ilman teitä tämä matka ei olisi ollut mahdollinen. Jatkamme mielellämme keskustelua teoksesta ja yhteisestä matkasta. 

“Koin vahvasti, että myös katsojan roolissa olin osa esitystä, en vain ulkopuolelta seuraaja. Teos oli lämminhenkinen, avoin ja rehellinen.”

Kuva Johannes Romppanen.
Picture
0 Comments

Oodi iälle (työnimi) -tanssielokuva tekeillä!

1/7/2024

0 Comments

 
Myrskyryhmä valmistaa Oodi iälle (työnimi) - tanssielokuvaa, jossa joukko kypsään ikään ehtineitä naisia nousee kapinaan. Lyhytelokuvassa ikääntyvä keho ja ilo nousevat keskiöön. Ohjauksesta vastaa Kati Kallio, apulaisohjaajana toimii Elli Isokoski.  Elokuvan tuotannon käynnistäminen on ilo tehdä tilanteessa, jossa aiemmat yhteistyössä tehdyt elokuvat kiitävät maailmalla keräten katsojia, kiitosta ja kunniaa. Lue enemmän etusivulta: Myrskyryhmä

Tanssielokuvan ensi-ilta on vuoden 2024 joulukuussa, IloNovin virtuaaliympäristössä. Lue lisää elokuvan koekuvauksista ja IloNovista: ilonovi.com/blogi/kuhinaa-koe-esiintymisessa-ihanat-naiset-tanssisalissa/

Myrskyryhmä lomailee heinäkuussa 2024, mutta vastailemme kysymyksiisi osoitteessa [email protected]

Lempeää kesää kaikille!

0 Comments

    Mervi Leivo

    Vanhustyöhön virittynyt ja järjestömaailmaan juurtunut ”käpy”. Taiteen saavutettavuudesta paasaava ja liikkeestä innostuva.

    Kansikuva Johannes Romppanen

    Archives

    May 2025
    April 2025
    January 2025
    November 2024
    October 2024
    August 2024
    July 2024
    April 2024
    March 2024
    January 2024
    November 2023
    July 2023
    May 2023
    December 2022
    July 2022
    May 2022
    February 2022
    October 2021
    September 2021
    July 2021
    May 2021
    April 2021
    March 2021
    September 2020
    April 2020
    February 2020
    July 2019
    April 2019
    February 2019
    April 2018
    November 2017
    September 2017
    July 2017
    June 2017
    April 2017
    March 2017
    December 2016
    November 2016
    September 2016
    July 2016
    June 2016
    May 2016
    April 2016
    March 2016

    Categories

    All

    RSS Feed

MYRSKYRYHMÄ
[email protected]
puh 040 7378280
Näin kuinka nautit liikkumisesta esiintyessäsi ja tunsin sen omissa luissani ja lihaksissani.
  • Myrskyryhmä
    • Tekijät
    • Meistä sanottua
    • Projektit/hankkeet
  • Koulutus ja työpajatoiminta
    • Liike elämään välipalat
    • Liike elämään hoivatyössä
    • Liike elämään työpajat
    • Residenssit
    • Kurssit ja luennot
  • Elokuvat
  • Teokset
    • Arkistossa
  • Kulttuurinen vanhustyö
  • Ellin blogi
  • Ota yhteyttä
  • Tue
    • Myrskynsilmä ry
  • In English